Recept za zimsko dzigovanje

21.01.2013, 04:29
Štampaj vesti
Pocetkom zime se na nasim rekama po pravilu love najkrupniji smudevi. Ta grabljivica na raspolaganju nema mnogo hrane, a intenzivno se sprema za mrijest, pa i kapitalce sada lakse mozemo navesti da uzmu varalicu, nego u toplijem dijelu godine. Ali, malo ribolovaca je spremno da se posvijeti i fizicki i psihicki vrlo zahtjevnom pecanju po velikoj hladnoci, koje moze proci i bez ijednog udarca za nekoliko sati. Redovi koji slijede plod su zajednickih napora i zapazanja nase male ekipe, koja je i u decembru i u januaru skoro svakodnevno izlazila na vodu, a namijenjeni su prije svega onim kolegama koje ne zaziru od zime i radi su da se u narednim sedmicama i sami okusaju u varalicarenju smuda iz plovila. Moze se, naime, i sada pecati sa obale, kao i u svim drugim dijelovima godine, ali je camac od velike koristi, jer smo sa njim mnogo pokretniji i znatno manje zavisni od vodostaja i doba dana, buduci da ne moramo da cekamo da se grabljivice koje su u dometu nase varalice aktiviraju, vec ih mozemo traziti po cijeloj sirini rijeke.
PRIBOR I OPREMA. Kako se u ovom periodu najvise lovi dzigovima, mali inventar osnovnog pribora pocecemo od udica, kao jednog od najvaznijih elemenata. Premda dzig udice o sonesi tipa (od jake zice, koje se veoma tesko ispravljaju), volim vise nego aberdinke (nacinjenje od tanke zice, koje se otvaraju pod vecim opterecenjem), u ovom periodu redovno imam pri ruci i jedne i druge, i to sa olovnim glavama svih tezina koje mogu zatrebati, kako bih u svim situacijama mogao da nacinim najoptimalniji izbor. Kada smud pipavo uzima (jedva primjetno udara ili samo zaustavlja varalice), mnogo se lakse dobro ubode na tanku udicu nego na deblju...

(-Ceo tekst mozete procitati u Ribolovu br. 315-)

subota, 19 januar 2013 00:00 | autor Ivan Mujovic

Objavio: vladimir




Website counter




Izvor: Izvor: http://www.listribolov.co.rs/
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati



Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 62
Ukupno clanova: 6054
Zadnji clan: Karasluka
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaji 3 potputno nove masinice. MAŠINICA DAM QUICK SLS 570 FS ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Koliko često pecate?