Juriš smuđa, loviš štuku...

11.02.2012, 17:09
Štampaj vesti
EKSTREMNA VARIJANTA: NOĆNO ZIMSKO VARALIČARENJE

Tokom zime, kada se temperatura vode približavaju nultom podeoku celzijusove skale ili padaju ispod njega (pa dolazi do pojave leda) većina mirnih riba u rekama šaranskog regiona i na kanalima se povlači na duboka mesta sa slabim protokom (tzv. zimovnike). Plovkaroši i dubinkaši zato sada traže belu ribu u virovima, lukama, pristaništima, oko stubova mostova i na drugim sličnim pozicijama, na kojima je, zahvaljujući dubini, temperatura nešto viša, pa su i uslovi za preživljavanje ciprinida malo povoljniji. A tu se, naravno, vrzmaju i grabljivice (smuđ, štuka i bandar), koje se mogu pecati i na prirodne mamce i na varalice.

Jedno od nepisanih pravila zimskog ribolova, koje decenijama niko nije ozbiljnije osporavao, glasi da se u ovom delu godine po mraku isplati pecati samo manića (»ekscentričnog« pripadnika porodice bakalara, koji se prilagodio slatkoj vodi, a najaktivniji je u najhladnijem periodu godine, i to noću), dok se ostale vrste hvataju manje-više slučajno. Takav zaključak je bez sumnje formiran na osnovu višedecenijskog iskustva, koje je ukazivalo na to da se i mirne ribe i grabljivice u najtoplijem delu dana razmrdaju i krenu u potragu za hranom, pa se tada i najlakše love. Ali, ruku na srce, na temperaturama ispod nule, koje su u najhladnijem delu godine skoro svakodnevne u večernjim satima, malo ko je i pokušavao da peca, pogotovo na varalicu. U poslednjih desetak sezona se situacija, međutim, malo po malo prilično promenila. Zahvaljujući nešto blažim zimama, ali i padu cena odeće i obuće namenjene za boravak na otvorenom u ekstremnim uslovima, povećan je broj ribolovaca koji i u januaru ostaju na vodi po mraku i pretražuju teren, uglavnom veštačkim mamcima od meke gume, koje je moguće voditi sasvim sporo i blizu dna. Njihovi ulovi pokazuju da se predatori u uslovima oskudice ne zadovoljavaju samo dnevnim obrocima, već koriste i svaku priliku da večeraju...

Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 290

objavio: vladimir

autor: R. R.


Website counter

Izvor: http://www.listribolov.co.rs/
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 61
Ukupno clanova: 7120
Zadnji clan: Bryandop
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Ja sam financijer, Pojedinacne širom sveta preciznije vi koji ste u ...
Pozdrav, ja sam direktor ove kreditne tvrtke i ponudim zajmove ljudima ...
Razni krediti na 3%. Krediti za poslovanje, obrazovanje, obitelj, ...
Mi smo kreditna tvrtka koja nudi višenamjenske zajmove svim osobama s ...
Mi smo kreditna tvrtka koja nudi višenamjenske zajmove svim osobama s ...
Koliko često pecate?