Fini pribor i dubina

18.01.2012, 06:15
Štampaj vesti
Plovkaroška sezona na stajaćicama ne prestaje sa dolaskom zime, već se nastavlja sličnim intenzitetom sve dok se voda ne zaledi. Lovne pozicije i taktika se menjaju, dok ulovi mogu biti ponekad čak i jednaki onima koji se ostvaruju u pozno proleće, ukoliko se pridržavamo nekih osnovnih pravila.
PRVO OD NJIH GLASI da treba pomno pratiti vremenske prilike, jer je njihov uticaj na ponašanje riba sada mnogo izraženiji nego leti, mada ni tada nije zanemarljiv. Jak vetar i dosadna hladna kiša učiniće da se riba povuče dublje i da slabije uzima mamac. Međutim, pošto se voda hladi znatno sporije nego vazduh, kratka zatišja i sunčani dani ponovo će izvući jata bele ribe u priobalja i površinski sloj vode. Ovo je naročito izraženo na plićim i manjim stajaćicama, dok se na dubokim takve promene manje osećaju, ali daleko od toga da su neprimetne.
BITNO JE I DA RIBOLOVAC, u ovom periodu, po mogućstvu održi kontinuitet izlazaka, kako bi bio u toku sa svim promenama, jer se ponašanje riblje populacije, uprkos svim pravilima, ipak donekle razlikuje od sezone do sezone, pa mnoga iskustva iz ranijih godina nije moguće prosto preslikati. Jedna stvar se ne menja – ukoliko ne moramo da se trkamo sa kolegama koje pikiraju na isto mesto na koje smo se i mi namerili, ne moramo da izlazimo na vodu prerano. Biće više nego dovoljno ako stignemo kada sunce počne da se pomalja na horizontu.
AKO JE DAN SUNČAN I BEZ VETRA, a voda još nije previše hladna, valja zauzeti poziciju na nekom plitkom mestu (do 1,5 m) na osunčanoj strani, po mogućstvu sa relativno ravnim dnom. Na razlivima bogatim vegetacijom možemo postići fantastične rezultate...

Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 287/288

objavio: vladimir

autor: Đorđe Stanić


Website counter


Izvor: http://www.listribolov.co.rs/
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari
  • Na kojoj se dubini najcesce nalaze babuske? unapred hvala
    (gigi)

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 52
Ukupno clanova: 6054
Zadnji clan: Karasluka
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaji 3 potputno nove masinice. MAŠINICA DAM QUICK SLS 570 FS ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Koliko često pecate?