Tajna dobre mešavine

30.12.2011, 23:53
Štampaj vesti
ISKUSTVA USPEŠNIH: HRANE ZA PUNJENJE HRANILICA

Gotovo svi početnici u lovu fider tehnikom sa kojima sam se sreo imali su neke nedoumice i pitanja. Začudo, najmanje ih se odnosilo na izbor hrane za punjenje hranilica. Većina ih uzima prvu koja im se nađe pri ruci, nerijetko je za odabir presudna niska cijena ili natpis na pakovanju, koji ukazuje da je primama namjenjena baš vrsti ribe koju namjeravaju loviti, a u najboljem slučaju odabrali bi onu na kojoj piše »Feeder«. Taj princip razmišljanja svodi se na »glavno je da na dnu nešto zamiriši«. A budući da stvari stoje posve drugačije i da je pravilan odabir hrane u danim uvjetima veoma važan u fider ribolovu, osvrnut ćemo se ovoga puta nakratko na neka osnovna obilježja hrana za primamljivanje.

Svaku hranu karakteriziraju: granulacija (veličina čestica od kojih se sastoji), vezivna svojstva (ljepljivost), aktivnost čestica, hranjiva vrijednost, sposobnost upijanja tekućine i težina. Primame se razlikuju i po bojama, mirisima i okusima, ali to ću ovoga puta ostaviti po strani, jer nema izravne veze sa ponašanjem hrane u hranilici. Općenita podjela je na teške hrane za dno, lagane površinske i one koje su po svojim svojstvima negdje između toga, dakle osrednje težine i ljepljivosti.
Mogli bismo ih podijeliti i na hrane za stajaće i tekuće vode, mada se pojedine podjednako uspješno mogu koristiti i na rijekama i na jezerima, pogotovo uz neke prilagodbe. Podrazumijeva se da hrane za rijeke moraju biti teže i ljepljivije od onih koje se koriste na stajaćim vodama, kako lagane čestice ne bi »otputovale« nošene riječnom strujom.
Da odmah nešto razjasnimo: sve hrane se moraju »otvarati« i otpuštati čestice koje će mamiti ribu, samo je pitanje kada će se, u kom sloju vode (na površini, u srednjem sloju ili na samom dnu) i kako to događati. Sve to ovisi ponajprije o samoj hrani, koja ima svoju namjenu, ali i o načinu pripreme i o količini vlaženja. I na dnu se kugle hrane mogu otvarati u kraćem ili dužem vremenskom periodu, što je opet povezano sa njenim vezivnim svojstvima i kompaktnošću, a ovisi i o raznim mogućim dodacima (crvi, gliste, šećerac...), ali i o snazi protoka vode, ukoliko se lovi na rijekama. Oslobođene čestice mogu ostati na dnu, a mogu se i podizati (pa nanovo spuštati) tvoreći zamamni i ribama privlačni oblak, ukoliko su »aktivne«.
NI U JEDNOM SLUČAJU, DAKLE, fider hrane ne smiju biti ljepljivo tijesto, koje je u stanju »danima« nepromijenjeno ležati na dnu. I tu počinje razlika između kvalitetnih i onih loših, uglavnom i jeftinih hrana...

Objavio: vladimir

Autor: Ninoslav Žagar


Website counter

Izvor: http://www.listribolov.co.rs/
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari
  • Postovanje svima,ja nikada nisam pecao na fider,Ali vidim da he to zaobilazna dubinska tehnika za dobar rezultat. Pokusao bih Ali Su stapovi jako skupi. Voleo bih da mi neko kaze moze Li stap od 4m. Saranskog tipa da ispuni tu ulogu?
    (gigi)
  • Potpuno se slazem sa vama, hrana je jedan od najbitnijih sastojaka za pecanje u ovo vreme kada je ribe sve manje u rekama.
    (Despot)

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 53
Ukupno clanova: 11738
Zadnji clan: JamesBiori
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

zsda
Nudimo pozajmice za pravna i fizicka lica. Pozajmice od 2.000e do ...
Nudimo pozajmice za pravna i fizicka lica. Pozajmice od 2.000e do ...
Nudimo pozajmice za pravna i fizicka lica. Pozajmice od 2.000e do ...
Nudimo pozajmice za pravna i fizicka lica. Pozajmice od 2.000e do ...
Koliko često pecate?