Ples na površini

11.12.2010, 00:55
Štampaj vesti
Što se temperatura vode više približava tački mržnjenja, to je štuka manje raspoložena za jurnjavu za potencijalnim plenom, pa sve sve teže i ređe lovi na varalice, naročito na one brzo vođene.
Ali, osećajući približavanje dugotrajnog perioda u kome će teško dolaziti do hrane, kao i mresta na koji troši mnogo energije i kalorija, ova grabljivica se još uvek intenzivno hrani i može se vrlo uspešno pecati na žive i mrtve kedere.
Trenutak kada drečavo obojeni plovak uz glasno »plop« nestaje ispod površine za mnoge je ribolovce najuzbudljiviji u lovu štuke sistemom balerine, koji je, i pored ekspanzije varaličarenja i porasta broja mušičara među štukarošima, ubedljivo najkorišćeniji na našim vodama. Dve osnovne varijante, koje vam ovom prilikom predstavljamo, razlikuju se po rasporedu elemenata i njime uslovljenom ponašanju mamc Kod tzv. slobodne balerine, olovo se nalazi između plovka i kedera, postavljenog iznad dna, dok je kod usidrene balerine, kao što i njeno ime govori, uteg na dnu (fiksiran za kraj strune), a mamac je iznad njega.
SLOBODNOM BALERINOM možemo pecati i na plitkim i na dubokim pozicijama, ali samo na stajaćim i sasvim sporo tekućim vodama. Najčešće koristi na relativno čistim mestima, tj. takvim na kojima živa ribica ne može da se dokopa nekog zaklona...

autor: Saša Ledenčan

objavio: vladimirWebsite counterIzvor: http://www.listribolov.co.rs/arhiva/459-ples-na-povrsini.htm
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 58
Ukupno clanova: 6054
Zadnji clan: Karasluka
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaji 3 potputno nove masinice. MAŠINICA DAM QUICK SLS 570 FS ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Koliko često pecate?