Lociranje potencijalno dobrih mesta - Tamiš

14.07.2010, 16:13
Štampaj vesti
Takva mesta se obicno vide golim okom a ako se ima malo iskustva onda nema nikakvih problema sa odabirom pravog mesta za pecanje kao što su potopljeno drvece, granje, panjevi, strme obale, blizina druge obale (što podrazumeva i vecu dubinu vode), limani,mostovi.

Dobra i izgledna mesta za ribolov šarana nije lako proceniti, a narocito ako se prvi put susrecete sa vodom.

Treba dobro poznavati reku da bi ih odredili. Svaka reka, pa tako i Tamiš, ima svoje specificnosti i treba mnogo iskustva da bi mogli proceniti potencialno - lovno mesto.

Dobra mesta na rekama su dublji delovi, podlokane obale, panjevi ,oborena stabla u vodi, virovi, limani. Na takvim se mestima šaran najcešce zadržava.

Znam da se mnoge kolege nece složiti sa ovim, i znam da ce komentarisati “ŠARAN JE NOMAD, NON-STOP JE U POKRETU”, ali nije baš uvek tako, mada Vam ja govorim iz licnog iskustva. Polazeci od sebe, više volim da mi donesu hranu nego da lutam i da tražim.

Tamiška voda je mutna, ali reka za sobom ostavlja vidljive tragove, koje, iskusne kolege lako uocavaju, a za one manje iskusne cu probati da objasnim


RECNO DNO

Po brzini kretanja vode, odnosno recnog toka, možemo sa lakocom odrediti kakva je konfiguracija – sastav dna.
Ako je reka spora - lenja, što je na Tamišu cesta pojava, dno je u 95% slucajeva muljevito. Ako je recni tok brži, možemo se nadati da smo pronašli mesto sa manje ili bez mulja, odnosno tvrdo dno.
Ako mi se mesto vizuelno dopadne i procenim, uzimajuci u obzir sve faktore, da je to dobro i lovno mesto, krecem u ispitivanje dna sa MARKER OLOVOM , ili MARKER LEAD, u težini og 100 gr.

kako sve to izgleda:

• Ako je , po zabacivanju, nemoguce pomeriti olovo, i kada dolazi do kidanja istog a osecamo da klizi po necemu, naisli smo na POTOPLJENO GRANJE – PANJEVE
• Ako na pocetku povlacenja olovo pruži manji otpor a posle polako klizi po dnu, naišli smo na PLITAK MULJ.
• Ako na pocetku povlacenja teško izvucemo olovo, a zatim lagano klizi, sa blagim otporom, naisli smo na DUBOKI MULJ
• Ako se u toku povlacenja olovo pocne penjati, a vrh štapa poigrava, najlon zateže, naišli smo na SPRUD.
• Ako se u toku povlacenja oseti lupkanje olova (kao i na šljunku), a isto pocne i lagano da zapinje, i kada vizuelno pregledamo olovo i utvrdimo da ima ogrebotina , naišli smo na teren sa ŠKOLJKAMA.

Peskovita, šljunkovita i kamenita dna zaboravite, jer su misaona imenica na Tamišu, ali nekažem da ih nema.

VIROVI

Virovi se prikazuju na samoj površini (kružno kretanje vode, najcešce suprotno od kazaljki na satu). Sila recnog toka stvara virove ako se na dnu reke nalazi neka prepreka ili nagla promena dubine, a baš na takvim mestima šaran voli da obitava.

LIMANI

Reka na tom mestu pravi blagi vir i dobija kontra smer tj. pravi se povratna voda. Takva mesta se (obicno) nalaze pre ili najcešce posle vece dubine.

POTENCIJALNO – LOVNA MESTA

Potencijalno lovna mesta, na kojima šaran rado boravi su manja ušca, povratni tokovi sa malo vecom dubinom, nagla promena dubine.

Lovno mesto se može napraviti ubacivanjem raznih zapreka u vodu (video sam da kolege prave mesta), ali ja to izbegavam, jer period navikavanja ribe je mnogo dugacak. Lakše mi je da pronadem izgledno mesto “CITAJUCI” vodu.

OTKRICU VAM JEDNU MALU TAJNU, koju vecina ribolovac nezna, i neobraca pažnju na to.
Radi se o okolini i samoj obali reke.
Uvek ste išli logikom drvo u vodi , potencijalno mesto za ribolov, e pa nije baš tako. Nije svako drvo dobro. Evo o cemu se radi.
Topola, kao biljka, moze zagaditi vodu u svojoj neposrednoj blizini, ili još gore ako je oborena u sam recni tok. Topola , odnosno lišce topole ispusta neku kiselu tecnost (ehhh, znao sam i naziv, ali nemogu da se setim), koja rasteruje ribu ili cak dovodi do uginuca iste. Ako ste ikada ložili vatru Topolovim granama, verovatno ste osetili neprijatan miris, e to je to, to je ta tecnost.

Nadam se da sam bar nekome pomogao ovim tekstom, i nastojacu da ubuduce objasnim što bolje i što detaljnije ovaj i ovakav vid ribolova.
Izvor: Predrag
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari
  • koje mesto preporucujes za blinkerisanje na tamisu konkretno pancevo
    (kardinal0206)

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 82
Ukupno clanova: 5174
Zadnji clan: Robertkic
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Limeni čamac, dužine 5,5 m, sređen, ofarban, nakon sređivanja malo ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Koliko često pecate?