Pecanje klena na timoku

14.07.2010, 16:05
Štampaj vesti
Klen (lat.-leuciscus cephalus) spada u ciprinidne odnosno saranske vrste riba.naseljava skoro ceo evropski kontinent osim skandinavskog podrucja,mozemo ga naci cak i u baltickom moru sto nam govori da je izuzetno prilagodljiva vrsta.

Ipak klen najradje naseljava tekuce vode sa tvrdom kamenitom podlogom.sezona parenja im je u prolece,tada muzjaci dobijaju pege po telu
A peraje im postaje crveno.zenke polazu od 50-200000 jajasca.

Klen se hrani biljnom i zivotinjskom hranom sto znaci da ga mozemo loviti --varalicama--.kod nas klen zivi u skoro svim rekama i jezerima.

Ja lovim klena na belom timoku u okolini zajecara i to iskljucivo varalicom tj. Woblerima.klen je izuzetno halapljiva vrsta ribe,u stanju je da prozdre sve sto mu se ucini na hranu.

Lov klena varalicom (odnosi se na timok
Od varalica treba koristiti voblere od 3-6 cm duzine,e sad boja je po meni ono najjbitnije.ja uglavnom koristim voblere u koloru--s-p-, mozete da isprobavate sve i svasta nema pravila verujte.preko leta je izuzetno uspesna svetla varalica (znaci crvena-zuta),
I tada ga treba juriti u brzacima, jer on tamo sacekuje hranu koju voda donosi,tako da vobleri koje koristite trebalo bi da budu plitkoronci.
Isto tako treba koristiti i voblere imitacije kao sto suskakavci, mravi, rovci, zabice sa zveckom koje ce sigurno privuci klena i naterati ga da zagrize.

Od pribora treba koristiti ultralagan pribor kako bi uzitak pri zamaranju ribe bio sto lepsi i uzbudljiviji sto znaci
--stap duzine od 2.00-2.50 m akcije od 10-30 grama;
--masinica je veoma bitna,ona mora da bude sto manja znam dosta ribolovaca koji koriste seriju ''micro'' sto bih i vama preporucio.
Masinica i stap moraju da budu jedno, s njim se moraju ostvariti precizni zabacaji tako da balans igra znacajnu ulogu u tome kao i tezina celog sistema.
--struna(najlon) ja koristim najlone precnika od 0.14-0.18 mm. Ali pocetnicima bih savetovao da koriste deblje najlone oko 0.22mm jer ce u pocetku stalno gubiti varalice(znam iz svog iskustva,verujte izgubio sam preko sto voblera) najlon treba da bude sto meksi i rastegljiv tako da preporucujem falcon,
Shimano, berkley koji za svoju cenu pruzaju visestruko

Ovo je izuzetno opsirna tema pa bih mogao da vam pricam i pricam, sada nisam hteo da vas gnjavim o svojim iskustvima na terenu
To ostavljam za neki drugi put, a do tada pribor u ruke i na vodu, ribolov nije sport to je umetnost i zato braco umetnici srecno i bistro!!!
Cuvajmo vodu i nasu sredinu jer nam je to najvece bogatstvo!!!
Izvor: Marko Nikolić
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari
  • Marko da li si registrovan na sajt URR RIBOLOVAC iz Za...ako nisi trebalo bi to da uradis posto su forumasi pretezno iz Za...pozz i ostavi ovde komentar da znam jesi li se registrovao...
    (zivko_89)
  • sa predhodnim tekstom se slazem u potpunosti s tim sto bih mogao da dodam da klen sa Belog i Crnog Timoka rado uzima tresnju, visnju i zutu divlju sljivu,kod nas na istoku poznatu kao trnosljivka, u Vojvodini poznata kao ringlov a u Sumadiji kao dzanarika. Bas na ovu sljivu hvataju se najveci primerci...a da. umalo da zaboravim...kad je pecanje u pitanj ima jedno pravilo,veoma bitno ako zelite uzitak ribe na stapu a to je sto cesce na vodu...sto cesce...pozzzz
    (zivko_89)

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati



Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 85
Ukupno clanova: 5174
Zadnji clan: Robertkic
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Limeni čamac, dužine 5,5 m, sređen, ofarban, nakon sređivanja malo ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Koliko često pecate?