Sparkle Quill Caddis Pupa

06.07.2010, 17:11
Štampaj vesti
Uz pomoć dobre volje, spremnosti da nesebično podeli sa drugima, znanja, stege i fotoaparata našeg najproduktivnijeg moderataora, gospodina Slobodana Bobana Azanjca, objavljujemo još jedan sjajan "step by step" odlične mušice aktuelne u ovo doba godine.
Active ImageCaddis, Sedge ili Tularaš. Vrlo rasprostranjena grupa Trichoptera (Krznokrilci). Ime je dobila po reci Trickos (dlaka) i Pteron (krila), sto znaci insekt dlakavih krila i odnosi se na imago, zreli krilati oblik. Kod nas ih zovu Tularaši, zbog tuljka koji štiti krhko i osetljivo telo larve.

Vrlo velika grupa sa više od hiljadu poznatih vrsta samo u Evropi, na našim prostorima preko tri stotine vrsta, a u ostalom delu sveta više od sedam hiljda. Životni ziklus im se sastoji iz tri faze, larva, pupa i adult (imago), zreli krilati oblik. Caddis larva zbog svog mekanog i osetljivog tela pravi sebi takozvani zaštitni tuljak od malih delova drveta ili peska i taj stadium je interesantan za vezace musica i vrlo dobar za lov, mada postoji i druga forma larvi koje ne grade kućišta i tuljke. Međutim, mnogo je atraktivniji stadium pupe koji je najrasprostranjeniji i najinteresantniji, kako za imitiranje tako i za lov. Pojedine polno zrele vrste svoja jajašca polažu tako što ih oformljene kao male loptice spustaju na povrsinu vode, druge pak polazu jaja na granje, na veliko lišće i korenje u vodi a većina vrsta, jajašca lepi na kamenje i stenje pod vodom. Pupe su vrlo pokretljive i nakon nekoliko nedelja izlaze iz kućica i na njima se već vide jasne forme budućeg zrelog insekta, koje pokušavaju plivajući i kačeći se za vodenu travu i granje da isplivaju na povrsinu. Moraju da stvore vazdušne mehuriće koji pomažu pri uzdizanju. Pri tome im puca zastitna košuljica (chitin pupal cocoon) i insekt jedno vreme bespomoćno pluta na površini vode, a kada oslobodi i osuši krila poleće sa vode preobražen u imago oblik.Baš ta životna faza i momenat pokušaja uzdizanja i preobražaja u krilati oblik je za nas vrlo interesantna. Inače, odrasli krilati primerci se ne udaljavaju od vode i zadržavaju se na priobalnom drveću i šiblju.

Ukupni razvojni ciklus tularaša traje jednu godinu, odrasli insekti, generalno ne zive duze od sedam do osam dana i uglavnom nastanjuju čiste pastrmske vode.Roje se preko cele godine, krajem proleća i početkom leta intezivnije. Masovnije rojenje je uglavnom u sumrak, neposredno pred mrak kao i u rano jutro. Promena svetlosti izmedju dana i noci i noci i dana utice na sazrevanje pupa pa otuda činjenica da se baš u tom periodu masovnije uzdižu, a pojavu da se to dešava mnogo intezivnije pri prelaska dana u noć, biolozi objašnjavaju time što se voda preko noći ohladi za neki stepen što automatski utiče na ponašanje pupa. Zanimljivo je da su podgrupe vrlo različite u veličini i kreću se od mikro do džinovskih caddisa a u bojama sivoj, crnoj, braon svih nijansi kao i maslinasto zelenoj.

Caddis je vrlo važan faktor u lancu ishrane kod mnogih riba, posebno pastrmke i lipljana kao sto je vrlo važan factor u izradi veštačkih mušica u mušičarenju i to u svim fazama životnog razvoja. Caddisima se puno bavio Amerikanac, Gary LaFontaine, legendarni autor i entomolog, biolog i veliki mušičar, autor mnogih knjiga i svetski poznato ime u vezivanju mušica, poznat bas po serijama caddis imitacija. Osim njega Mike Mercer mušičar i autor, menager The Fly Shop California i izvanredan vezač mušica i covek koji je osmislio caddis pupu koju vam prezentujem, mada ova, postavljena ima jednu malu izmenu u odnosu na original. Naime ja sam uradio alternativnu verziju tako sto sam u glavu pupe ugradio cdc pero odnosno, natural coyote mask, a u originalnoj verziji se ugrađuje marabou pero. Sparkle quill caddis pupa kako u mušičarskoj literaturi tako i u mušičarskim kutijama zauzima važno i sigurno mesto. Sa pojavom novih materijala imitiranje je uveliko olakšano, posebno kod ove pupe na kojoj je akcenat imitacija hitinske kosuljice, koja se uspesno imitira sa Z-lon ili antron yarn matrijalom. Transparentna ali kao svetlosni izvor, lagano blicajucih osobina, diskretno reflektuje, posebno u bistroj vodi pri jakom suncu, efekat koji iritira. Kod slabije svetlosti još uvek je dobro uočljiva a u tamnijim uslovima pre pomaže nego sto odmaže. Imitacija estetski ne izgleda nesto posebno niti je “visokoumetničkog” izgleda, ne pleni mušičare na prvi pogled ali sigurno i provereno lovi pastrmke i lipljane.Najuspešnije lovi u filmu ili neki santimetar ispod površine vode.


Materijal za izradu:

Udica: TMC 2487/10-18, (alternativa: Knapek midge pupa 14-18#)

Konac: Uni 8/0- grao/ crni

Hitinska opna: Z-Lon- svetlo sivi

Telo: Fluoroscentni zeleni Antron yarn preko koga je namotan svetlozeleni biots

Noge: Pero Jarebice

Krila: Z-Lon- svetlo grao

Antene: Isperci mallard pera patka ili zlatnog fazana

Glava: Marabou, oliv ili braonoliv, (alternativa: Cdc pero ili Natural dubbing)
Izvor: musicarenje.com
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 75
Ukupno clanova: 5174
Zadnji clan: Robertkic
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Limeni čamac, dužine 5,5 m, sređen, ofarban, nakon sređivanja malo ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Koliko često pecate?