Barrio Outcast Fly Line

06.07.2010, 17:08
Štampaj vesti
90% polemika kada se povede priča o mušičarskom priboru, odlazi na štapove ili čak čekrke. Priča o mušičarskim strunama se uglavnom svodi na prost odabir tipa strune, DT ili WF. Vrlo je malo diskusija na temu profila struna, tipova konusa, dužine glava,... i veliki broj mušičara orjentiše se isključivo na proizvođača, poznajući samo ime strune koju poseduje.

U savremenom fly fishingu vodi se računa o svakoj sitnici, pa često pravilno odabrana struna moze da reši mnogo problema. Pravilno uparen komplet strune i štapa je ultimativna stvar, neuporedivo važnija i od marke strune i od marke štapa. Mušičarska struna je možda i najskuplji deo pribora, jer štapovi i čekrci od nekoliko stotina dolara traju i po nekoliko desetina godina a mušičarske strune su ipak potrošni materijal. Ima i onih mušičara koji radije koriste ultra jeftine, no name strune, opravdavajuci to čestim izlascima na vodu. Ima smisla, ali takvi mušičari nikad neće osetiti sve prednosti dobro usklađene kombinacije.

Trenutno u svetu vlada trend porasta cena mušičarskih struna a u tome prednjače evropske firme, pa nije više retko da naiđemo na cene struna od oko 100e. O tome je već bilo reči na našem forumu, gde sam izneo prognoze o konstantnom porastu cena ovog dela mušičarskog pribora.

Skoro da nema mušičara koji nije čuo za one najveće proizvođače, Scientific Angler, RIO, Cortland, Airflo, i ovi proizvođači rade skoro 80% produkcije mušičarskih struna u svetu, što pod svojim imenom, što uslužno za druge. Proizvodnja struna je vrlo unosan posao i prosto da nema proizvođača pribora koji ih nema u svojoj ponudi, obično brendirane pod svojim imenom. Listajući kataloge tih firmi nailazimo na strune za sve moguće situacije. Od onih namenjenih morskom mušičarenju u ekstremno toplim predelima sa posebnim omotačem koji ostaje na visini zadatka na visokim temperaturama, pa do struna namenjenih mušičarenju u najhladnijim rekama i dubokim jezerima. Pri tom je izbor profila, glava i konusa toliki, da svakog mušičara zaboli glava. Činjenica je da proizvođači struna prate i trendove, pa se na primer nude strune namenjene „isključivo“ pecanju šarana, štuke, a ako tome dodamo i one namenjene dvoručnim štapovima i različitim stilovima bacanja sa njima, zaista izbor strune postaje zahtevan i težak zadatak.

Iako nisam pristalica univerzalnosti kod izbora strune, usled ovolike ponude, polako to postajem. Postavio sam sebi jako težak zadatak, da nađem vrhunsku i kvalitetnu strunu koja ce odgovarati prvenstveno mojim zahtevima a samim tim i zahtevima naših prosečnih mušičara. Uslovi su bili vrlo jednostavni. Univerzalnost i kompromis u svakom pogledu. Da ima prezentaciju DT struna, stabilne loopove na priličnim daljinama, visoku plovnost, omotač srednje tvrdoće, da dobro klizi kroz karike, dobra za roll cast i switch zabačaje, stabilna na vetru, ne previse tanak running line zbog mendovanja, ne previse osetljiva na overhang, dobro prevrtanje nimfi... Uz sve ovo da nije skupa i da ne bude osetljiva na vežbanje na travi. Da da, ovo bi zaista bilo sjajno da postoji... I bio sam jako oprezan pre nego što sam se upustio u ovakav tekst, jer strunu koja ispunjava većinu ovih zahteva imam skoro 6 meseci.

Mike-a sam kontaktirao četvrtog decembra prošle godine oko 10h a odgovor je usledio vec u 17h. Dovoljan podatak da se shvati koliko je ozbiljan i pedantan, u emailu mi je dao odgovore na sva postavljena pitanja u vezi Barrio Outcast line. Naime, nekoliko meseci pre nego sto sam ga kontaktirao ova stuna je vec bila namotana na čekrke nekolicine vrhunskih fly castera i niko nije mogao da joj nadje ozbiljnije zamerke. Na moju priču da bih kupio jednu strunu i predstavio je nasim mušičarima, ponudio se da mi pošalje jedan uzorak čim mu sledeca produkcija izadje iz fabrike. I negde polovinom januara, poštar mi je uručio paket sa strunom i propratnim pismom. Naravno struna je odmah namotana na čekrk i čekalo se samo da vreme dozvoli prve testove. Ne nisam mogao da čekam, ipak tražim strunu za sve moguće uslove i sve vremenske (ne)prilike. Tako su prvi zaključci doneti vrlo brzo a već početkom februara po snegu, kada je naš mladi instruktor Veljko Andric drzao 32m ove strune u vazduhu, videlo se da se radi o vrhunskom proizvodu.

I šta je to sto ovu strunu čini toliko posebnom i jedinstvenom? Na prvi pogled deluje veoma prosto, jako dugačka glava (26.8m) sa dugačkim konstantnim zadnjim konusom (15.25m) i sasvim solidnim prednjim konusom (4m) omogućava joj ponašanje DT ili cak TT strune. Odličnu prezentaciju, momentalno punjenje štapa i odličan roll cast. Takođe sa ovoliko dugačkom glavom prosto je nemoguće da se uđe u overhang pa je moguće držati je u vazduhu toliko, koliko vaša tehnika bacanja to dopušta. Dužina glave omogućava i odlično mendovanje jer je running line još daleko. Plovnost je vrhunska kao i omotač srednje tvrdoće, pa struna jako lepo klizi kroz karike a upadljivo je i odsustvo memorije. Dužina zadnjeg konusa omogućava da se struna lako podiže sa vode u zavidnoj količini. Ako mislite da je ovo jos jedna u nizu agresivnih-teških struna sa glavama „jačim“ 1-2 klase od deklarisanog, grdno se varate.

Ovo je jako spora struna koja ne voli previše „mlataranja“ i odstupanja od osnovnih principa fly castinga, a strpljenje je jedan od njih. Dobar tajming omogućava savršenu kontrolu, stabilan loop na velikim daljinama i žestoko mnogo strune u vazduhu kada zatreba. Svi koji su imali priliku da je probaju imali su minimum 10-20% dalje izbačaje i veću dužinu držanja u vazduhu.

Bez izuzetka! Prosto vas mami da pokušavate ono što nikada niste mogli, a sad deluje dostižno. Ovo je zaista prava i prilično univerzalna struna. Odlična u uslovima realnog ribolova na našim manjim rekama a kada zatreba izbaci se veoma-veoma daleko. Pri tom, ne“ lupa“ po vodi već sasvim suprotno tome omogućava vrlo lepu prezentaciju mušica.“ Zarola“ veću nimfu bez problema kao i krhku suvu mušicu na udici 20 i tankom predvezu. Pokazala se odlično na fast i progresivnim medium fast štapovima kakve obično koriste naši mušičari a pravi se u klasama AFTMA 5-8.

Strunu sam bacao po rastopljenom snegu na temperaturama blizu nule, zemlji, travi, jezeru, reci,... nigde tragova, nikakvih risova i slično. Nije se odrazilo na plovnost ni za 1%, stuna je spremna za pecanje u svako doba, što ide u prilog tvrdnji da je prilično otporna na habanje. Ukupna dužina strune je 42m i to može biti mali problem sa čekrcima nedovoljnog kapaciteta, pogotovo onih Ultra Large Arbour. Kao „šlag na tortu“ za sve naše mušičare, dolazi činjenica da Barrio Outcast Fly Line kosta oko 35e sa sve transportom, što je potpuno van „trenda“ ostalih brendova. Neki će kao manu moći da navedu boju strune koja je kremkasto bela (Pale cream) ili nedostatak konektora (welded loop), ali to je manje značajno.

I ko misli da sam preterao sa hvaljenjem ove, za nas još uvek „no name“ strune, može uvek da me pozove i sam se uveri u sve izneto u ovom tekstu. Treba napomenuti da Mike Barrio u svojoj produkciji ima i standardne strune DT i WF tipa koje su i nešto jeftinije a potrudićemo se da i njih predstavimo na našem sajtu.
Izvor: musicarenje.com
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 32
Ukupno clanova: 7780
Zadnji clan: Lorisdrap
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Krediti . Zajmovi od 3.000 eura do 10,000,000.00 eura. Pojedinacne ...
Trebate li zajam? Jeste li umorni od traženja? Nudimo zajmove svim ...
Podnijeti zahtjev za kredit i dobiti sredstva u roku od 48 sati; ...
Kredit 100 % od garanciju privatni od 3,000 eura ima 90,000.000 eura. ...
Krediti od 3.000 do 1.000.000 eura svim ozbiljnim ljudima e-mail: ...
Koliko često pecate?