Lov na Šarga

05.07.2010, 16:29
Štampaj vesti
Dobro poznavanje mjesta odakle se i gdje zabacuje mamac važan je preduvjet uspješnog ulova šarga.

Izbjegavanje zabacivanja mamaca tamo gdje šarzi ne dolaze, gaženje i mršenje pribora te penjanje po oštrim stijenama ispod kojih su staništa šarga razlog su za dnevni obilazak mjesta za večernji ribolov. Takva mjesta su stjenovita dna, koja se uz samu obalu spuštaju do dubine od tri i više metara, a čija je obala izložena udaru valova koji sa stijena ispiru čestice hrane.

Posebno su pogodna dna ispresijecana procijepima, gdje se šarzi najradije zadržavaju, rijetko kada u jatima brojnijim od 15 do 20 primjeraka. Nije rijetkost da se na "šargištima", kako ribari zovu takva mjesta, jata smjenjuju, a ponekad ih se više nađe tu istodobno. Na žalost, takva bogata staništa su najčešće izvan dohvata s obale, dostupna puškarima i onima koji love iz plovila.

Opisani izgled terena nije dovoljno uvjet za prisustvo šarga, jer oni znaju što ribiči ne znaju — s kojih se stijena spire najviše hrane. Zato se mjesta za ribolov šarga najbolje pronalaze dugotrajnim obilaskom obale, najčašće pentranjem i promatranjem aktivnosti na dnu. Potrebno je pri tome biti što neprimjetniji, jer ako vas oprezni šarag ugleda prije nego vi njega, promašit ćete izgledno mjesto.

Šargišta je dobro redovito obilaziti i primamljivati. Dovoljno dobar brum su stučeni ježevi, puževi i školjke s okolnih stijena, a dobro je došao i stari raskvašeni i zgnječeni kruh. Veoma dobra primama su i kuhane kosti od ljudske ishrane. Međutim, razbacane često zapinju za udice, a i narušavaju prirodni sklad. Zato je njih najbolje spustiti u more u vreći za krumpire, a kad ih ribe oglodaju, trebaju se izvući na obalu pa baciti na smetište.

Zbog primamljivanja u ribolov na šarge je najbolje poći popodne ili najkasnije predvečer. Primamu će prvo prihvatiti sitne ribe, najčešće bukve, čije će aktivnosti privući pozornost i drugih riba. Dok se love bukve, kanjci i čak ušate, šarzi će sa sigurne udaljenosti čekati sve dok sumrak ne skrije siluetu ribiča. Tada, u suton, treba primijeniti pribor u prvome redu namijenjen lovu šarga.

Vilice šarga su snažne s gusto zbijenim zubima. Takvoj usnoj šupljini najbolje odgovaraju što tanje, ali što jače udice, najbolje kovane, sa u stranu zakrivljenim vrhom, broj 12-8, odnosno širine luka 10-15 mm. Dobro je ako im je vrat dug, kako bi se izbjegao susret strune i zubi.

Zbog opasnih zubi, ali i zato što je ulovljeni šarag snažan borac koji silovito vuče čas u jednu č as u drugu stranu, pokušavajući se spasiti bijegom iza kakvog zaklona, struna mora biti relativno debela. Najbolje je rabiti klasični najlon promjera 0,25-0,30 mm. Tamo gdje su ribe posve blizu obale, može se loviti iz ruke. Obično se pribor kompletira s "brkovima", s dva nejednako duga priveza na kraju osnovne strune. U korijenu brka dovoljna je laka olovnica, do 5 g, a na posve plitkim terenima i to je suvišno. Kada se mamci trebaju malo dalje zabaciti, bolje je rabiti štap i rolu. Uz lagani štap i rolu može se rabiti i tanji najlon, promjera 0,20-0,22 mm za priveze i 0,25 mm za osnovnu strunu. Dobrodošao je plovak, najbolje nosivosti 5-10 grama i postavljen tako da udice drži tik iznad dna. Najčešće je potreban klizni plovak, ali bilo koji se rabi, poželjno je da se na vodu spušta što tiše. Tako se oprezni šarzi mogu loviti i prije mraka.

Kao mamac mogu se koristiti gotovo svi poznati mamci. Kad razdražen primamom ugleda mamac, šarag će mu prići, zastati, provjeriti s nekoliko ugriza i zatim u cijelosti uzeti u usta, pa krenuti. Tada, kad se poslije nekoliko trzaja pribor povuče, treba dati kontru. Izvlačiti treba brzo, da se ostatak jata ne bi uznemirio, a plijen izgubio u kakvom procijepu. Razbježi li se ipak plov primamljivanjem oko zone ribolova, treba ga ponovno okupiti.
Izvor: pag-more.com
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 65
Ukupno clanova: 6054
Zadnji clan: Karasluka
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Na prodaji 3 potputno nove masinice. MAŠINICA DAM QUICK SLS 570 FS ...
Na prodaju štapovi za pecanje “ Trabucco Armadon” dvodelni, sa ...
Na prodaju elektronski signalizatori trzaja, potpuno ispravni i veoma ...
Koliko često pecate?