Saveti

Kontra i borba sa ribom

Od momenta kada osetimo da je riba uzela mamac poèinje ono zbog èega milioni ribolovaca i po najveæoj zimi, ali i najveæim žegama provode na stotine dana godišnje u ribolovu. Udarac ili napad grabljivice na varalicu može biti jedva primetan, ali i odseèan i snažan, pa se èesto dogaða da ruèica mašinice ispadne iz ruke.

Pletenica ili monofil

Voðenje varalice je najefikasnije tek kada zaživi nepogrešiva komunikacija izmeðu ribolovca, njegovog štapa i strune. Naizgled je vrlo jednostavno, ali tek posle dugotrajnog iskustva može se izabrati štap koji neæe samo najbolje leæi u vašu ruku, nego æe i do savršenstva preneti sve one sitnije titraje, koje æe vrhom upiti od strune. Ali to je samo poèetak prièe, jer varalica koja se povlaèi pletenicom i ona koja je vezana za kraj monofila, nemaju istu dinamiku kretanja. Upravo se te razlike mogu najbolje osetiti kod džigovanja .

Faktori koji utiu na aktivnost ribe

Odavno su prosla vremena kada je vecina ribolovaca kuci nosila pune srtingere i cuvarke. I danas ima takvih, ali se njihov broj sveo na minimum, to su dobri znalci koji mnogo vise vremena posvecuju ribolovnim mestima i uslovima koji uticu na aktivnost ribe. Pred nama je oktobar kada temperatura vode ubrzava metabolizam svih riba, narocito grabljivica.

Uticaj kiše, grmljavine, verta

Promene meteoroloških uslova ribe izuzetno dobro oseæaju i predoseæaju njihov nailazak. Nagla zahlaðenja, otopljenja, kiša vetar..., faktori su koji svojim delovanjem èas nagraðuju ribolovca bogatim ulovom, a ponekad dovode do oèaja. Moje iskustvo govori da jaka kiša u prvom trenutku negativno utièe na uspeh u ribolovu, ali ako traje kratko ili oslabi tako da samo po koja kapljica pada na površinu vode, uspeh je zagarantovan.

Otkaèinjanja riba

Jasno je da u ribolovu pored znanja i veštine treba imati i sreæe. Osim okolnosti koje su omoguæile susret grabljivice i varalice postoji niz radnji, od kontrole do prihvatanja ulova, kako bi borba sa ribom bila uspešno okonèana. Neblagovremeno odreðivanje ili izostavljanje tih radnji vrlo èesto dovodi do neuspeha.

Informacije iz ribljega eluca

Pregledom sadraja eluca kod ulovljenih riba moemo dobiti niz korisnih informacija, na osnovu kojih moemo planirati naredni izlazak na vodu ili dalji tok ribolova. Kod ribolovaca-muiara to je uobiajeni nain da saznaju ime se riba u tom trenutku hrani. Varaliari retko vre analize prilikom ribolova i najece uvid u sadraj eluca imaju prilikom cicenja ribe. Analizom sadraja eluca moe se ustanoviti vreme hranjenja ribe, ime se hrani, na kojoj dubini i na kojim mestima.

Pristup ribolovnom mestu

Šanse za uspeh u ribolovu višestruko se mogu uvecati pravilnijim pristupom i kretanjem na ribolovnom mestu. Skoro svima je poznato da se zvuk najbolje prenosi kroz cvrsta tela, potom kroz vodu, a kroz vazduh najslabije. Svaki zvuk i vibracija proizvedeni na obali brzo se prenose kroz vodu do istancanih ribljih cula. Ribe instiktivno reaguju i sklanjaju se sa mesta gde im je ugrožena sigurnost.

Proleæno zagrevanje

Za poštene varalicare vecina riba grabljivica u prolecnom periodu je u zabrani. Jedina disciplina koju varalicari mogu upražnjavati u rano prolece je lov bucova. Prolecnoprolecno varalicarenje koje se najcešce odvija po visokom vodostaju i mutnoj vodi, varalicarima uglavnom služi kao zagrevanje pred pravu sezonu.

Oštrenje udica

Jedan od vrlo bitnih preduslova za efikasnu kontru u ribolovu su savršeno naoštrene udice. Smudaroši bi o ovome morali posebno da vode racuna, jer smud cim oseti ubod širom otvara celjusti i trese glavom kako bi se oslobodio udice. Tupa udica nedovoljno prodire kroz celjust i cesto samo sklizne o košcato nepce smuda.

Bela riba u prolece

U proleænom periodu, kada je voda još uvek hladna, a bela riba više skoncentrisana na mrest, potrebno je izbegavati grub pribor, jer tada riba uzima mamac ispitivaèki. Tanki monofili dijametra 0,16mm, tanke manje udice i lagani plovci do dva grama težine pravi su izbor pribora za probirljivu belu ribu.

Tri zimska saveta

Tri zimska prakticna saveta

  1. Kozne cizme umesto gumenih.
  2. Najlon kese na nogama.
  3. Sredjivanje sitnog pribora

Kako saèuvati drveni èamac

Najcesci, a medju pravim ribolovcima i najomiljeniji je drveni camac. Najplovniji je, uz to i najstabilniji, najjeftiniji, a ribolovci tvrde i najtisi. To je za njih posebno vazno, jer njime ne rasteruju ribu. Dakle, drveni camac ima buducnost i u vreme dolaska visih tehnologija na obale reka.

Prepariranje trofeja

Vec sam pogled na kvalitetno prepariranu trofejnu ribu pricinjava veliko zadovoljstvo posmatracu. A sta tek reci kada se posmatra sopstveni trofej? Sigurno je da tada ozivljavaju secanja na najdramaticnije trenutke borbe s kapitalnom ribom. Ako je trofej jos i kvalitetno prepariran, takva prisecanja su neizbezna.

Zimsko konzerviranje motora

Pre pocetka zimske sezone camac ili brodic svakako valja izvuci na suvo i pripremiti ga za prezimljavanje i za koriscenje tokom sledece sezone. 0 nacinima kako da se camac konzervira govoricemo redom - sve zavisi od vrste materijala od koga je plovilo napravljeno, njegove tezine i novca kojim vlasnik raspolaze.

ienje riba

Ciscenje ulova je manje prijatan deo ribolova, koji vecina pecarosa rado prepusta zenskom delu porodice i ostalim dobrovoljcima. Nadamo se da ce vam ovih nekoliko saveta pomoci da ulov ocistite uz sto manje neprijatnosti.

Otkaèinjanja riba

Jasno je da u ribolovu pored znanja i veštine treba imati i sreæe. Osim okolnosti koje su omoguæile susret grabljivice i varalice postoji niz radnji, od kontrole do prihvatanja ulova, kako bi borba sa ribom bila uspešno okonèana. Neblagovremeno odreðivanje ili izostavljanje tih radnji vrlo èesto dovodi do neuspeha.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 33
Ukupno clanova: 12631
Zadnji clan: 9bcvm
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

zsda
Imate li projekt koji biste poduzeli? elite li kupiti kucu ili ...
Trebate li zajam za poslovanje ili osobnu upotrebu. Nudimo zajmove do ...
Trebate li zajam za poslovanje ili osobnu upotrebu. Nudimo zajmove do ...
Trebate li zajam za poslovanje ili osobnu upotrebu. Nudimo zajmove do ...
Koliko esto pecate?